27 oktober 2019 is het 75 jaar geleden dat mijn geboortestad Bergen op Zoom bevrijd werd van de Duitse bezetters. De Canadezen vochten destijds voor de vrijheid van onze stad. En samen met de Britten, Noren en Polen streden zij in de Slag om de Schelde en wisten zij West-Brabant de vrijheid terug te geven.

Om onze bevrijders te herdenken en te eren, vervaardigde ik dit kostuum, waarin de vlaggen van Canada, Groot-Britannië, Noorwegen en Polen zijn verwerkt. De gebruikte kleuren zijn wat valer dan de huidige kleuren van de vlaggen; daarmee verwijs ik naar de soberheid van de oorlogsjaren en de jaren die op de bevrijding volgden. De trots waaiende Nederlandse driekleur symboliseert de vreugde van de bevrijding die we aan de geallieerden te danken hebben.

Opdat we hen niet vergeten…

Dit kostuum is gepresenteerd tijdens Open Kerkendag 2019 en zal gedragen worden tijdens de 75e Maria Ommegang op zondag 30 juni 2019.

Fotografie: Dick Vermaas