In het diepst van de aarde brandt het eeuwige vuur dat soms zijn weg naar buiten vindt via de krater van een vulkaan. Dat bezielende vuur wordt in een ondergrondse smidse sinds mensenheugenis gebruikt om de mooiste wapens ter wereld te creëren. De kostbaarste edelmetalen worden er omgesmolten tot blinkende schilden, glanzende helmen en schitterende zwaarden.

In de smidse ben ik nooit geweest, maar het vakmanschap is ongeëvenaard. Dat weet ik uit ervaring: trots draag ik mijn helm, zwaard en schild. In een ver verleden zijn ze in mijn bezit gekomen. Niet vaak heb ik anderen daarover verteld, maar de tijd lijkt gekomen om daarover te spreken…

Het zijn de eerste woorden van een verhaal dat ik schreef over de Zeeridder: een mythisch wezen dat bovenop de toren van Het Markiezenhof in Bergen op Zoom een plaats heeft gekregen. De Zeeridder staat symbool voor geheimen en verhalen die verteld moeten worden of juist beter niet.

Het hoeft geen geheim te zijn dat ik in opdracht van Het Markiezenhof ook werk aan een kostuum voor de Zeeridder. Samen met edelsmid Gotscha Lagidse ontwierp ik de helm en het zwaard van de Zeeridder, die nu in het museum te zien zijn. Momenteel wordt ook zijn jak geëxposeerd.